Saturday, December 8, 2012

Penangan Cinta Buta.

have you ever heard the phrase "Love Is Blind?"



most people have. this must means that it is a belief of many. dalam masyarakat melayu pulak dialog ulangan drama tv swasa berbayar atau tidak berbayar yang selalu dilafazkan selain dari "Cinta Itu Buta" ialah "Cinta Itu Subjektif blaaa blaaa blaaaa blaaaa...... well frankly speaking sampai sekarang aku tak pernah paham apa maksud Cinta Itu Subjektif...bunyi ayat macam sophisticated gilaa..tapi makna...satu patah pun aku tak paham. yang aku ingat dulu-dulu masa aku dalam darjah 3 Oren cikgu BM ada bagitau yang kata subjektif tu maksudnya kata sifat. jadi adakah cinta itu sifat? errrr.....


whatever the answer is, you dont have to think about it as aku pun tak berminat nak bukak slot Suria Cinta kat sini. yang aku nak cerita ni ni pasal kecintaan aku terhadap karya Ramlee Awang Murshid. yaaa it is a novel actually. aku still ingat lagi first novel Ramlee yang aku baca ialah A.D.A.M dalam tahun 2009. sebelum ni aku memang dah penah dengar nama Ramlee tapi tah jadi macam tak berminat nak baca novel karya orang lelaki ni. satu hari tu dalam cuti semester tah macam mana aku boleh terpinjam kat library novel A.D.A.M ni. kira nya macam nak test drive gitewww.


baca punya baca rasa macam eh..gilalahhh penovel ni. tahap imaginasi dia tu memang buleh buat airmata turun seguni kot. dari situ aku mula cari novel-novel Ramlee yang lain...setakat ni aku boleh buat conclusion yang Ramlee Awang Murshid memang dewa imaginasi! nangesss teresak-esaklah kalau buleh khatam semua novel-novel dia.



half novel Ramlee yang ada ngan aku sekarang. few more ada kat sp.
dalam banyak-banyk ni aku suka gila ngan Fiksyen 302..seriusly tercabar otak bila baca


ni adalah mangsa akibat terlepas pandang. dah berjuta taun beli tapi terlupa nak baca.
dok elok lagi dalam plastic wrap.


sekarang ni pun ada lagi novel-novel Ramlee yang aku tak beli lagi. cita-cita aku tahun 2013 ni nak pastikan yang semuaaaaa koleksi Ramlee dah ada dalam genggaman aku...and it's a promise!


lepas aku kena penangan cinta buta Ramlee ni aku terus tinggal semua novel-novel air mata. bagi aku mencabar otak lagi kalau baca novel Ramlee. Dia punya perasaan suspen teruja tu..memang tak boleh blah ahhh..pernah sekali tu sebab takjub sangat dengan Fiksyen 302 sampai aku termimpi-mimpi siapa psiko yang sebenar...perghhh


dan kalau korang perasaan, yang Ramlee ni selalu guna nama tempat-tempat kat Sabah kan..sebab Ramlee kan orang Sabah. dengan baca novel Ramlee ni ja dah trigger aku punya minat nak teroka Sabah. Insyaallah satu hari nanti kalau ada masa lapang kita teroka Sabah sama-sama ok #honeybumbum =)


-THE END-



TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

6 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

tiba-tiba rasa ingin memiliki novel2 ni memuncak bila baca entry ampa ni..

heran sebab ramai orang gila novel dari penulis ni...

nak kena cari di mana titik keistimewaannya..

Muslimah Optimis said...

hew hew hew.... memang superb la penovel dari sabah ni kan..

Kumiko Ryou | Farah Amira said...

perghhh....bokmai 1 novel hat best2..:P

juicy X said...

elehhhh x leh lawan i pnya koleksyen~~~ ***cari pasai

tenku butang said...

hai.. salam kenal,
follower no.450
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

Nabila Syifa said...

singgah sini.salam perkenalan