Thursday, March 1, 2012

Vanilla Muffin Yang Sumpah Senang Giler Nak Buat.

holaaa guys..it's been a long time since i wrote anything here aite..sumtimes ada jugak keinginan nak update tapi macam tu lah bila bukak ja blogger draf terus rasa macam blank, blur, pening pala hilang pedoman seminit..last-last give up terus malas nak update..sian belog aku kan..ni kalau manusia dah lama orang pangil rangka hidup gamaknya..


aku tak paham la lately ni suka sangat nak bake sumthing..baru minggu lepas aku bakaq kek..hari ni rasa macam nak bakaq lagi. tapi takmau la buat kek dah..muak haihh nanak pulak kek cokelat..sumpah aku dah tak boleh hadam. makanya tengah hari tadi tatkala kesorangan melayan perasaan, tiba-tiba ja datang idea nak buat muffin ala-ala kenny rogers. sepantas kilat aku bukak buku resepi..cehh buku resepi kan..desa sangat!


mula-mula ingat nak pegi kedai bekeri beli cup untuk muffin..yolah kata nak buat ala-ala kenny rogers kan..haruslah cup tu kena besaq. lepas tu rasa malas la pulak sebab aku tengok kat umah ni ada lagi cup yang lama..pakai yang tu sudah lah..bahan nak buat muffin tu pon aku pakai bahan-bahan terbuang ajeww hak hak hak..ala bahan yang lebih masa buat cokelat moist minggu lepas punya laaaa. ok the truth, aku malas nak drive pi kedai bekeri..malas amat sebab terpaksa tempuh terefik light yang sangat terrific..T_____T



THE RECIPE




 VANILLA MUFFIN 


BAHAN-BAHAN

  • 8 tbsp mentega/majerin/butter -dicairkan (sayer guna butter)
  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula
  • 2 cawan susu segar (sayer guna susu cair)
  • 4 tbsp baking powder
  • 1 tsp garam
  • 2 biji telur
  • 1 tbsp esen vanilla

CARA-CARA

  1. Gaulkan semua bahan hingga sebati
  2. Isikan adunan tadi dalam cup muffin
  3. Bakar selama 20 minit pada suhu 180 ikot masing-masing punya oven okay

#boleh campur ngan coklat chip atau kepingan badam kalau nak kasi dramatik la..kalau nak buat koboi macam aku punya pon okay..tarak hal.


tadi ADAM ada tanya apesal muffin ni kembang, tembam, tinggi semacam..ha ni la rahsianya..isi sampai penuh cup dengan harapan muffin ni akan naik setinggi-tinggi alam..kan dah cakap nak buat kenny rogers style kan..=)


yaaa caturan menjadi..muffin berjaya membesar dengan subur..tatkala ini si pembuat muffin tersenyum sampai ke telinga


lihat laaa doniaaaa!! erhhh macam apom senyum punya rupa kan.








See senang kan step nak buat muffin ni. bahan pon tak banyak guna dan yang paling best muffin ni memang cepat la kalau nak buat kot-kot la ampa ada terima tetamu tak diundang ka lapaq ditengah malam ka..buleh la try resepi ni. kalau nak cerita bab rasa muffin ni aku suggest ampa try pi beli muffin yang kat Kenny Rogers tu..pastu sendiri buat comparison...baru tau meletop ke tak Vanilla Muffin ni..so guys takan tengok ja kot..sila la cuba...=)




TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

6 comments:

CIK IMAKASIHDANI said...

nampak sgt sedap. mahu T^T


jom komen sini pulak
cinta, kawan, kawan cinta ;)

Hafizin Jamil said...

tolong pos boleh??haha

aDisH.sHidA said...

erm..muffin kat umah tak bape nak layan....huhuhu..teringin gak nak buat....

apa kata erin wat kek lapis lak aahhahahaa

Nina K's Luviee said...

CUN BLOG...JOM FOLLOW MY BLOG,I'LL FOLLOW U THEN http://nina-wns.blogspot.com/

Akulah Pak Lan said...

Buleh kawen dah ni

Ctmariam Mariam said...

Klu ltak luar than brapa lma ye