Monday, August 30, 2010

merdeka, JEPUN dan Erin Azizan.

merdeka kali ni memang bagi impak yang besaq buat mereka-mereka khususnya kaki-kaki konsert kan..ye la mana tak nya, kan ke merdeka kali ni tak de dah konsert-konsert atau percikkan bunga api tengah malam. aku gerenti paling tidak pon bebudak ni mesty dalam hati terdetik.."aiseh tak syok ar merdeka, tak de konsert, cam tak de feel jer.." 

jangan nak tipu la kalau korang dengan rela hati terima keputusan kerajaan tahun ni tanak buat konsert, aku pon besa muda kot, besa layan feel muda-mudi cam nih, cuma sekarang jer dah kureng sikit, bukan paa saja nak amek feel bulan posa, nak stick kat umah ke kat surau ke, kan ke lebih afdal tuh...

pokok (sekali ngan daun-daun dia) pangkalnya tu bukan la persoalan utama yang aku nak merepek kan kat sini, aku memang sahut hundred and thirsty eh silap thirty percent kalau kerajaan nak mansuhkan terus bunga api and konsert-konsert diambang merdeka ni. sebabnya benda macam ni la yang buleh menyebabkan kejadian social sekarang ni menjadi-jadi..aku malas nk state satu-satu kejadian social tuh korang ada otak so pikir la seniri yerr, kalau dah agak otak tuh senget sangat cuba la bawak-bawak baca paper ke surf internet ke, search pasal isu-isu terkini.

meh aku nak tanya korang, korang tahu ke apa erti merdeka tuh sebenarnya, memang la bebas dari belenggu penjajah, tapi betol ke kita nih dah bebas?so sempena menyambut hari kemerdekaan yang ke 53 besok, aku dengan bangga serta riak nak cerita sikit la pasal pengaruh Jopun yang tak pernah hilang kat negara kita ni yerr..okeh sila amek perhatian yang serius mengenai perkara ini. maaf  fakta ini tiada siaran ulangan jadi tolong bagi sepenuh attention, sebelum aku sumpah korang seko-seko jadi ferrari....

kesan pengaruh Jopun kat Tanah Melayu yang bermula di Kota Bharu pada 8 Disember 1941 hingga Ogos 1945 bila Hiroshima dan Nagasaki di kebaboomm kan dengan bom atom. walaupon tempoh penjajahannya singkat tapi kesannya maseh boleh kita nengok hingga ke hari ini..tak caye cuba check fakta yang aku dah selongkar neh....

fakta pertama, kita selalunya pergi ke tandas menggunakan selipar JEPUN. jangan nk temberang la kalu korang kata tak pernah pakai selipar JEPUN tak caye cakap aku bek korang pegy check toilet korang tuh, paling tidak pon mesty ada sepasang selipar JEPUN kaler dia selalunya merah,biru atau hijau..haaa tunggu pe lagi, pegy la check cepat!!!

fakta kedua, bila anak-anak kita (anak-anak korang yerr, aku tak kawen lagi harap maklum)  buat hal kita (korang jugak) hukum dorang dengan penampar JEPUN...panggg

fakta ketiga, kita pon termasuk aku jugak suka tengok rancangan kartun JEPUN. eleh macam la aku tak tau korang tuh tiap ary sabtu jer stat dari pukul 7 mesty dah terpacak depan tibi, semata-mata nak tengok shin chan ngan an an an totamodaisuki..doraeeeemmonnnn...

fakta keempat, mat rempit merempit dengan menunggang motosikal buatan JEPUN. halamak Mr Black aku pon buatan JEPUN daa...okeh sila amek perhatian, aku bukan minah rempit yaa..

fakta kelima, semakin banyak muncul restaurant makanan JEPUN cam sushi king tuh. kita yang lidah melayu ni pon da jadi lidah JEPUN pulak dah sangap nak makan sushi tapi biler suruh speaking JEPUN tergeliat pulak lidah dorang ni satu patah hape pon tak reti nak sebut perkataan JEPUN, melainkan JEPUN je la yang dorang reti sebut .isk-isk ni la namanya melayu mudah lupa.

fakta keenam, di negeri Johor terdapat sebuah kampung yang diberi nama Kampung Parit JEPUN, silalah google kalau agak ragu-ragu ngan fakta ni.

fakta ketujuh, tahukah korang yang baju rayer Erin Azizan yang da sekian lama beliau tempah memang takan siap?? hah tak siap????urghh...mommyyy orang nak baju rayer!!! baiklah sila abaikan fakta ini ya.

sekian.
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Sunday, August 29, 2010

aku bukan stalker okeh!

al-kesahnya dalam 2-3 hari yang lepas, time aku dok layan baguih punya blog member aku yang sorang ni secara tiba-tiba mata aku terpandang follower dia yang beribu-ribu lemon tuh. ape yang besh sangat kat follower dia tuh ek? haa ni nak story ni, kat follower dia tuh takde pon buah lemon,jauh sekali pak cik leman yang meniaga satay kat pasar malam tuh yerr...hatta pak cik leman seniri pon bukannya kenal ngan member aku tuh..aiseehh tengok dah terlajak mengarut pulak..sorry-sorry jum kita straight to the story (kehkehkeh sila gelak mengikut cita rasa anda okeh).


macam ni dalam banyak-bnayak follower dia tuh, ada la sorang minah ni. sekali tengok sumpah, memang tak kenai. ye la nak kenai cemana dah kalau gambo yang appear tuh besar kuman je. tapi dia punya nick name tuh cam familiar jer, so aku pon haper lagi terus la melakukan jenayah tanpa niat ------> stalk blog minah tuh. ah biarla bukan dia tahu pon aku stalk blog dia. dengan itu secara rasmi dan sengaja dengan niat aku menjadi seorang stalker yang tak bertauliah,eh eh kejap jadi stalker pon kena ada tauliah ke? (sila jawab dalam hati anda yerr).


lepas sekodeng blog minah tuh, baru la aku tau, and memang aku dah agak dah dari awai yang minah ni member aku time skewl menengah dulu. cuma nak confirmkan aje sebab tuh la aku terpaksa dengan rela sekodeng blog dia habes-habesan. aku penah gak cari minah ni through fb tapi sampai lebam bijik mata tak jumpa-jumpa jugak. aku agak minah ni paling tidak pon mesti la nak menyepikan diri dari dunia siber kan.ye la fb yang popular lagi ganas tuh pon dia tak join..ini kan pulak nak buang masa blogging benda yang tah pape..tapi kan weyh bak kata pepatah traditional yang diberi nafas urban sikit.. "sepandai-pandai tupai melompat akhirnya masuk olimpik jugak" minah ni lebih advance, bukan advance sampai masuk olimpik yerr..advance berblog, eventhough dia tak join fb, dia ada blog kot..satu benda yang tak tercapai oleh akalku. patot la selama 5tahun ni aku tak dengaq story pasai dia..rupanya dia dok buang masa kat blog dia. ya mungkin beliau (minah tuh laa) boleh berbangga sebab blog dia dah dapat satu award dari saper tah..(hehehe..sila gelak sambil menampakkan gigi anda yang berterabur tuh yer)


tapi yang paling besh lagi, minah tu post story yang betol-betol buat aku terkejut kambeng yang kalau cicak pandai baca pon dia mesty nak terberak.. citer pasal abang sedara dia yang dah menikah and baru timang baby 2-3minggu lepas. kalau nak tahu abang sedara dia tuh ex-boyf aku dulu..giler babeng cam tak pecaye jer, ex aku dah ada baby kot, chummell siot. serius aku tak tau pulak yang dia dah kawen tahun lepas. tup-tup bila keluar story dah ada anak..wah tahniah-tahniah. aku pon turut happie bila tau yang dia dah berjaya mengembangkan family dia. hopefully anak dia yang chummell siot tuh pon bakal jadi anak yang soleh, kuat agama cam bapak dia yerr. serius aku memang happy for him. tak de masa nak berdengki-dengki nih..first benda yang aku buat lepas baca story tuh terus aku report kat my beb. aku siap buleh gelak-gelak lagi sembang ngan my beb. pastuh my beb pulak bagitau yang ex dia pon dah kawen hidup berdua sekarang nih. aku pon batai gelak sakan la. orang lain dah sebok-sebok kembangkan keluarga, aku ngan my beb ni, study pon tak habess lagi. perangai pon tak macam orang dewasa lagi..ha cemana nak kawen kan??hahahaha


malam tuh sebelum my beb letak fon sempat jugak dia mengajukan soklan terjah lagi berbisa kat aku...

"orang lain dah kawen, ang cane weeyyy??"


TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

i'm here for you!


whats friends are for?

aku confirm mesti ada jawapan stereotype macam ni "kawan mesty la perlunya untuk tolong kawan" tapi pernah korang terpikir tak berapa kerat je yang willing nak ada dengan korang time korang betol-betol perlukan dorang. aci berani kerat jari la aku buleh kata dari 10 orang yang kata macam tuh at last hanya sorang ja yang betol-betol stay dengan korang. yang lain-lain tuh boleh la kita assume macam nak sedapkan hati korang je bila dia cakap macam tuh. tak payah la korang amek kesah atau melalak bila korang betol-betol perlukan dorang, dorang pon time-time tuh jugak la sebok memanjang. sampai korang call pon asyik tak dapat je, text korang langsung tak di reply.. nasehat aku, kalau korang pernah jadi cam nih, baik korang lupakan je la member-member yang berperangai jebon tuh and face la masalah korang sendiri, better fight alone daripada mengharap member-member jebon korang tuh support..tak sakit hati kot!

so korang ni member jenis yang macam mana eh? member jebon ke member cik embon?haa korang soal la diri korang seniri, takan nenek korang pulak yang nak soal korang..ye tak??tak pon buat la ujian personaliti ke, ujian air kencing ke, ujian rabun warna ke, ujian bulanan ke ujian pregnancy ke pape jenis ujian la..asalkan at last dapat result sudah. kalau dah sedar diri tuh sengal-sengal ubi silalah bertanya kat kaunter pertanyaan kat cik receptionist tuh..aku gerenti paling busuk pon dia mesti ketuk kepala korang dengan heels dia yang 3 inci  ataupon kalau cik receptionist tuh jenis suka mencapab mesty dia call hospital gila pastu wat sidang media tergempar kata ada orang gila nak ngorat dia.....haa korang pikir la masak-masak yer nak masuk hospital gila mana yang best tanjung rambutan ke tampoi...

kalau korang ni jenis kawan yang tak guna kan, aku suggest kat korang baikla korang jadikan monyet-monyet kat hutan nuh sahabat korang..ye laa kalau korang nak wat pape pon kat monyet-monyet tuh, dorang sure takan marah kat korang habes lekeh pon monyet-monyet tuh terlompat-lompat sambil tepuk tangan tanda menghargai korang..memang layak sangat la korang berkawan dengan dorang pon tu pon kalau korang ni nak kawan ngan dorang la kan.

tapi bagi aku pulak, sepanjang-panjang aku berkawan ni maksud aku setiap orang yang pernah berkawan ngan aku la (tak termasuk monyet-monyet okeh) takdak la pulak aku dapat kawan-kawan tak guna. semua yang ada semua terbaik. aku buleh cakap macam ni sebab setiap kali jadi benda giler kat aku mesti ada jaa bestie-bestie aku support aku sampai mood aku stabil balik. sebab tuh aku willing nak ada ngan dorang bila dorang susah, aku tak pernah lari kot. bukan nak bajet aku ni best ke hape ke kan..tapi insyaallah selagi aku waras, aku akan stay ngan semua bestie-bestie aku, bagi aku dorang tuh dah macam darah daging kot walaupon in real life dorang tuh takda langsung biological blood ngan aku.

so,to all my bestie, aku harap korang akan sentiasa ingat yang aku akan sentiasa ada..at least aku dapat buat korang senyum pon cukup la. sebab aku kan takot bila tengok korang emo......(hehehehe)

okeh jom tido!
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Saturday, August 28, 2010

dia..



AMACAM BEST TAK VIDEO NIH??

apsal lak aku tetibe share video ni kan?mesti la bersebab, kalau tak, tak de la susah-susah aku cari kat youtube,semata-mata nak share ngan koramg sumer..jum kta zasss story aku yerr....

minggu ni kat facebook aku tengok agak ramai orang dok berdisscuss pasai khutbah yang disampaikan oleh ustaz yang kat atas ni. kat area penang ni memang ustaz ni sangat-sangat popular. tak salah, kalau aku cakap bukan setakat area penang ja tapi diluar dari kawasan penang pon dia ni popular. sebab aku penah dapat video dia tengah ceramah kat area KL. so no wonder la member-member aku yang tak stay kat penang pon leh bercakap pasal ustaz ni. dari dulu lagi aku memang kagum sangat-sangat dengan ustaz ni. sebab kebolehan dia mem"brain wash" sesapa saja hatta budak-budak skola rendah yang baru-baru blajaq nak jadi hantu pon insaf bila dengaq ceramah ustaz ni. tak salah aku ustaz ni agak aktif menjalankan ceramah-ceramah beliau dalam tujuh tahun kebelakangan ni la.

so sapa ustaz ni yer??

beliau dikenali dengan  nama Cikgu Abdullah Khairi Bin Haji Harun. kenapa aku kenalkan beliau dengan panggilan Cikgu dan bukannya Ustaz sedangkan diawal tadi aku menyebut Ustaz? sebabnya aku mula kenal dengan lelaki ni dengan panggilan cikgu, agak janggal aku nak membahasakan beliau dengan panggilan ustaz. walaupon aku tahu beliau sememangnya jauh lebih layak digelar Ustaz berdasarkan ilmu yang beliau ada.


pada hemat aku, yang bijaksana ni kan, tak lama lagi beliau ni pon bakal setaraf dengan penceramah-penceramah yang sedia ada la ni. bagi aku gaya ceramah yang dibawak oleh Cikgu Lah ada sedikit persamaan dengan Ustaz Akhil Hayy. sebab Cikgu Lah ni pon dalam setiap ceramah yang dia conduct mesti ada selingan nyanyian sumbang dari dia. serius dowh memang sumbang habess kalau dia menyanyi. sebab tu la gamaknya dia tak buleh jadi penyanyi kot. but one thing for sure,dia lebih best dari Akhil Hayy kalau dicompare dari segi penyampaian ceramah. kalau tak caye try ikot ceramah dia, gerenti korang akan tangkap leleh bila dengaq.

sebenarnya dikalangan student sekolah, beliau ni dipanggil cikgu, kalau ada yang panggil ustaz pon mungkin dorang tuh ngat Cikgu Lah ni mengajar agama kat sekolah kot, hakikatnya Cikgu Lah ni sebenarnya seorang guru yang mengajar subjek sains form three, tapi dia punya education level dia memang gempak habess la.sebelum beliau memulakan karier sebagai seorang guru, beliau terlebih dahulu menimba pengalaman bekerja di pelantar minyak.. (sorry aku lupa nama tempat kerja dia yang dulu) lepas dah bosan asik bekerja kat pelantar, beliau akhirnya bertekad untuk menjadi guru. bagi beliau menjadi seorang pendidik merupakan satu kerjaya yang sangat mulia, dan yang paling penting sekali, beliau menginginkan pahala yang berterusan di akhirat nanti, ye la..jadi guru, mengajar student sampai pandai lepas tuh student pulak amalkan ilmu yang beliau ajar tuh..bukankah pahala tersebut akan berbalik kepada beliau?

satu lagi fakta yang yang bukan auta mengenai beliau yang kalau orang tak kenal dia mesti ingat aku ni bohong kalau aku cakap. sebenarnya Cikgu lah ni seorang yang giler-giler..bukan gile ok. korang nampaklam video kat atas nih muka dia serius gile babeng kan?sebenarnya dia ni friendly giler babeng dah tuh otak pulak mak aiii memang masuk air kot, sebab tuh bebudak sekolah sume kat dia. kalau tak caye jugak try la lepak sekali ngan dia mesti korang time-time tuh jugak leh angkat dia jadi geng korang.

cemana eh aku tawu semua ni??

if nak tau(walaupon korang tak hingin tawu aku nak jugak bagitawu) sebabnya Cikgu Lah ni bekas cikgu aku dulu, dia mengajar kelas aku and yang paling sempoi dia jugak cikgu kelas aku selama satahun la(standard la kan..) sila usha image dibawah if tak xcaye lagi.....

time nih aku dah form 5 loo

selalu kalau aku malas nak masuk kelas (Math ngan KH time cikgu Tipah aku selalu ponteng) aku mesti pegy lab sains pastu melepak ngan Cikgu Lah sampai abes waktu baru aku balik kelas aku balik. haa ada satu hari ni (hari aku ponteng gak la) tengah syok-syok lepak ada la mamat dua heko ni datang lab, bawak hamster, aku dah la cuak tengok binatang berbulu ni tapi aku kental kan diri sebab aku tengok hamster tuh dalam sangkar. tah macam mana Cikgu Lah keluarkan benda alah tuh pastu letak atas meja, aku mula la bangun pelan-pelan niat dihati tu memang nak blah dah la, ye arr takan aku nak dok lagi kat situ karang benda alah yang berbulu tuh lompat kat aku kan ke kes naya tuh...tapi tak sempat aku nak blah cikgu Lah dah detect kata aku takot ngan hamster tuh haper lagi dia pegang hamster tuh terus kejar aku keliling lab..mak aiihh marathon pulak aku dalam lab tuh. sengal gile.

ni kalau aku nak bukak lembaran kesah Cikgu Lah yang sempoi ni aku rasa 40hari 40 malam pon tak habess paa, tuh belum masuk gi citer masa aku dah form 5 time ngah amek exam for trial SPM kot dia jadi pengawal exam, slumber badak datang kelas aku sambil bawak lappy kesayngan dia pastuh pasang lagu "Gugurnya Bunga Cinta" by Laksamana kuat-kuat..pergh..best gile la. kalau la 3 jam exam,3 jam jugak la lagu-lagu mental mengusik jiwa terpasang...

pape hal pon Cikgu Lah tetap terbaik kot. ntah la tak reti nak describe lebih-lebih pe kata korang nilai seniri dia macam mana.  kat bawah ni aku bagi sambungan ceramah dia yang kat atas tuh, tengok,jangan tak tengok, nanti menyesal...hahahaha





p/s: segala yang aku bagitau kat atas based on apa yang Cikgu Lah pernah cerita kat kami, student-student dia espcially bebudak d.o.b yang pernah kamceng ngan Cikgu Lah dulu.

TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Thursday, August 26, 2010

my PROMISE

habes la, mulut dah berjanji so memang kena pegang la. just now sembang-sembang ngan Incik Bff tah macam mana Incik Bff membuat ugutan, if aku lari-lari lagi siap la aku. terima la padah. duuhhh takot kot aku ni dah la unpredictable, if aku langgar promise tuh aku dah buleh agak dah padah yang bakal diterima macam mana.

pastuh satu lagi promise, aku buat ngan Cik Bestie pulak, Cik Bestie selalu worry pasai aku, so aku pon promise la ngan Cik Bestie yang aku takan buat benda-benda giler dah, dia pon dah mengugut aku kot kalau-kalau aku buat giler lagi padah yang diterima tak kurang hebat macam Incik Bff punya. wah-wah dorang berdua ni cam berpakat nak mengenakan aku pulak yer..

uwaaa tulun laa takot takot...memang kena betol-betol pikir panjang la pasni, huff demi mereka berdua terpaksa la.....

tolong jangan gedix buleh tak?hehe

TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Monday, August 23, 2010

anugerah TERINDAH

tak tawu nak describe perasaan macam mana hari ni. yang pasti saya sangat seronok. saya tahu tuhan sedang ingin mengembalikan kebahagiaan saya. walaupon dugaan yang pernah saya lalui dulu terlalu perit tapi saya bersyukur kerana tanpa dugaan itu tak mungkin saya sedar yang saya masih disayangi dan tentunya tuhan lebih mengerti mengapa dugaan itu ditujukan buat saya. yaa saya redha, dan saya masih cuba menyesuaikan diri dengan keadaan ini. saya tahu saya harus bangkit. bangkit dari kekecewaan yang lalu, bangkit untuk menjadi seorang yang kuat, bangkit dari kenangan lalu..

buat mereka yang sentiasa sayangkan saya, terima kasih..kerana tak pernah sisihkan saya, selalu ambil berat keadaan saya. saya terharu sangat. pertemuan petang tadi merupakan anugerah terindah buat saya. tak pernah saya bayangkan kita semua dapat berkumpul macam tadi. berdebar hati saya bila tepikirkan reaksi korang bila bertemu dengan saya, saya takot saya akan dipandang semacam sebab tuh saya hanya call emy dan bagitau saya nak jumpa dia dan my big famliy yang lain, tapi lain pulak jadinya bila saya tercari-cari emy tiba-tiba terserempak dengan mai. dari situ budak-budak lain dah nampak saya. reaksi dorang diluar jangkaan saya. dorang datang dan terus memeluk saya sambil mencium-cium saya mencubit pipi saya seolah-olah kasih sayang dorang terlalu dalam buat saya. saya terharu, tergamam, tak tahu apa yang harus saya lakukan.

berlari-lari anak saya masa tuh kan..sebab tercari-cari emy dan yang lain-lain. dalam mind saya masa tuh, hanya nak jumpa, umma,macek,ottosan,mak tiri,buddy ngan sarah jer. tak sangka pulak belom sempat saya cari, korang dulu yang datang peluk saya. semuanya bertanya keadaan saya. saya cuma cakap saya gembira dengan hidup saya, ramai yang tegur kenapa saya dah tembam kan...tak kurang jugak si mai yang tetiba aja cakap muka saya dah lain, saya just jawab " ye la mai, erin dah tembam" tapi mai cakap "bukan la kulit erin dah lain erin dah cantik..." dalam hati duuhhh si mai ni, erin tak chantek la mungkin sebab erin dah cerah sebab tuh kulit erin dah nampak lain. berbanding dulu, kulit erin kan gelap.

dalam waktu-waktu kecederaan macam tuh dapat jugak saya berjumpa dengan ottosan saya. dia tegur saya dah tembam, saya mengaku je la. tak sempat berborak panjang dengan ottosan, dia ada bagitahu saya yang banyak ingin disembangkan dengan saya, tapi semuanya tersekat kerana waktu yang agak membataskan masa tuh. sebelum ottosan bergerak saya sempat remind kan dia mengenai janjinya yang nak datang beraya di rumah saya. humm sebelum ni dia ada bagitahu nak datang beraya rumah dan saya amat-amat mengalu- alukan kedatangan dia. sempat jugak saya cakap kat dia kalau ada benda yang ingin disembangkan just call je la. sampai sekarang saya tak dapat any clue tentang benda yang ingin disampaikannya. harap benda tuh tak da la serius mana kan.

apapun saya happy sangat hari ni. terlalu bahagia dengan pertemuan ini walaupon sekejap tapi terlalu bermakna buat saya. saya dapat  berjumpa orang-orang yang saya rindu, yang saya sayang, yang selalu saya ingati..terima kasih tuhan atas kebahagiaan ini. saya akan sentiasa ingat betapa eratnya pelukan korang kat saya, keceriaan yang korang pamer bila berjumpa dengan saya. dan dia..dia yang memeluk saya dengan erat mencium saya, hingga saya rasa seperti tak mahu pelukan itu dileraikan. terlalu ikhlas dirinya, kenapa selama ni saya begitu buta?sedangkan dia sentiasa ingin berkawan dengan saya. tapi saya sentiasa melarikan diri darinya. maafkan saya yer? saya dah berjanji akan sentiasa bersama dengannya saya harap saya dapat  menebus kesilapan saya yang lalu. saya jugak sayangkan awak...sangat sayang.

kepada yang bertanya kenapa saya seolah-olah menyepikan diri, tak sayangkah saya kepada mereka, lupakah saya dengan mereka? jawapan saya..saya terlalu sayang korang, saya tak menyepikan diri, saya selalu ada. mungkin saya agak jarang mengaktifkan diri di fb atau ym, tapi percaya la saya selalu ada. insyaallah setiap yang korang komen akan saya balas. andai korang rasa saya sudah terlau jauh, saya pinta korang letakkan saya dekat dengan hati korang, dengan itu, kita akan sentiasa berasa dekat. saya akan sentiasa wujud kalau-kalau korang perlukan saya. saya tak dapat menjanjikan yang saya akan menjadi sahabat terbaik, tapi saya akan sentiasa mencuba menjadi seorang sahabat yang baik. itu janji saya.

lega hati saya, bila segala kekeliruan ini berakhir, saya ingatkan korang marahkan saya sebab kes saya larikan diri dua tiga minggu yang lepas. saya tahu korang agak kecewa dengan sikap saya itu, saya sendiri buntu memikirkan keadaan ini, saya ingin sekali beri penjelasan tapi saya tak tahu dari mana harus saya mulakan. sebab tuh saya diamkan diri. tapi hari ni segalanya dah berakhirkan?setelah berminggu-minggu hari ni dia dah mula mesej saya balik. dia cakap dia terlalu rindukan saya. walaupon masa dia jumpa dengan saya tadi, dia seolah-olah tak berperasaan, tapi setelah saya pergi baru dia rasa sedih..dan saya dah tahu yang saya masih lagi wujud dihati dia. dia pesan agar saya sentiasa menjaga diri, dia terlalu rindu dengan saya, setiap bait-bait mesej dia membuatkan saya rasa terharu bergenang air mata saya. tahukah dia yang saya pon begitu merindui dia.walaupun kenangan yang tercipta bersama dia hanya seketika tapi dia tetap dah menjadi sebahagian dari diri saya. saya akan sentiasa mengingati dia.

buat yang mengharap agar saya dapat kembali ke arau, saya minta maaf sangat-sangat. saya mungkin akan cuba mengelak dari berada di bumi arau, it is not bicosh saya benci arau, it is bicosh saya rasa saya dah tak dapat teruskan kehidupan saya disana lepas ni. terlalu banyak kenangan pahit dan manis saya tercipta disana. arau pernah memberikan sejuta kebahagiaan buat saya, tapi arau jugak mengajar saya erti kehidupan yang kadang kala terlalu pahit untuk ditelan. saya dah tak boleh hidup dalam kenangan itu, jadi sebab tu la saya memilih untuk berada ditempat lain. ditempat yang boleh memberikan saya kehidupan baru, percayalah andai kata satu hari nanti saya benar-benar tidak ditakdirkan berada di bumi arau, saya akan sentiasa mengingati korang, kerana setiap seorang dari korang sudah saya tempatkan ditempat yang terindah disudut hati saya. buat Iqa yang risau akan faktor yang mungkin akan menjatuhkan saya bila saya ditempat baru nanti, saya harap agar awak sentiasa doakan kesejahteraan saya. mungkin faktor tersebut ada tapi probability untuk membuatkan saya jatuh sekali lagi agak tipis. kerana kali ini saya akan sentiasa berhati-hati, tak mahu diri tersungkur lagi biarlah pengalaman lalu menjadi pengajaran buat saya agar tidak mudah alpa meniti kehidupan saya pada masa depan.

sekali lagi maaf, mungkin saya tak dapat tunaikan permintaan korang untuk berada di arau, munkin tempat saya sudah tiada di arau. saya tahu bagi sesetengah orang mereka memerlukan saya di arau, tapi ada seseorang lagi yang memerlukan saya untuk berada disisinya. hanya dia yang dapat mengawal saya. dan saya benar-benar yakin dengan keputusan ini. saya harap kita akan sentiasa dekat, apapun yang terjadi kita tak akan terpisah..InsyaAllah,selagi tuhan mengizikan  kita berkawan selagi itulah saya akan sentiasa berada untuk korang semua. korang akan sentiasa menjadi perkara yang terindah dalam hidup saya.

mereka yang saya sayang
my BIG family
a part of my life
ottosan a.k.a counselor kacak
with them

always forever...

with luv,
-ERIN-
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Sunday, August 22, 2010

hari puan EMAK setahun sekali.

heppi besday puan EMAK!!!!

teeheee...today 22nd of August besday puan emak. dah memang tua dah pun puan emak ni sebenarnya tinggal nak timang cucu jaa lagi..wah gedix gitu ayat..tapi betol la..puan emak dah cecah 40++ dah. kebetulan lak besday dia jatuh dalam bulan posa, tak salah aku dah dua kali kot sambut besday dalam bulan posa ni. at first memang da plan pon nak beli cake for her..al maklum la pricess dia yang kiut miut ni maseh dalam prosess memantapkan diri dalam ilmu pembuatan cake. memula tuh aku plan nak aja buat blueberry cheese cake kat dia, tapi atas sebab-sebab tertentu dan probabilty untuk cake tuh tidak menjadi maka aku pon decide beli aje la cake lagi senang. maaf yer sayer tak pernah pon mengambil sebarang kursus pembuatan kek dan roti maka sebab itu saya memilih jalan selamat membeli seketul kek yang agak best dari Maple Leaf. aku pilih Cuppuccino Mousse Cake kali ni. tahun lepas pon kek yang aku pilih ala-ala perisa kafein gitu..Tiramisu Cake, ha amek kau dah suruh aku pilih sangat, mesti la aku pilih selera aku hehehe.

dah tuh kami se-Empat beranak pon bergerak la gi Seberang Jaya nak bukak posa sambil celeb mum-nye besday sekali. awal-awal lagi aku da info emak yang aku nak bukak posa makan hot plate hari ni..ngenge selfish giler minah ni, da la bukan besday dia pastu leh pulak request nak makan ikot perut dia..lalalalalal
heyh sila jangan buat andaian buruk yerr..my mum pon nak makan hot plate jugak, so aku pon suggest la kat dia nak makan kat Sunway Carnivall. she said okay, tup-tup bila dah nak bergerak incik abah cakap makan kat tempat len la sebab lau nak pi Sunway kena ikut roundabout and patah balik. tapi tak per, incik abah cakap nanti kita cari yang ada hot plate jugak.....

so dengan confirmnya incik abah pon bawak la kami pi makan hot plate tempat pilihan beliau.----> Tesco food court, me at first..was like "ayya takde tempat lain kah?" tapi memandangkan masa dah makin suntuk, memang dah suntuk sangat pon, aku ikut kan aje la, naseb baik ada hot plate kalau tak dak mau aje aku korbankan rokok-rokok incik abah yang tersimpan rapi di pocket beliau tuh. agaknya incik abah melancarkan balasan dendam kat aku kot, yela dia nak gi makan Kenny Rogers Roasters, aku lak gedik cipan nak hot plate kat Sunway, haa mana sama tuh..tapi memang incik abah ni terbaik la sebelom aku tarek muka 24 dia da promise nak gi makan kenny rogers lak besok..haa sama sape tanak kan, makan free tuh?hehe macam la sebelum ni aku yang keluar duit.

so dengan tidak membuang masa aku pon cari la hot plate tersebut order for three, adek aku lain menu.
bila dah buleh berbuka tuh lahap siot aku makan sebab dah termengidam sangat kot sampai tercekik perut aku..haa korang sekelian sila jangan ikut perangai aku ni yerr nanti mengamuka lak perut korang. tu pon naseb baik perut aku tak buat hal, kalu la dia buat hal..kes naya tuh..

hot plate noodle..slurrpp
dah abes makan-makna tuh baru la aku paksa puan emak memotong kek beliau yang chun tuh, so puan emak dengan hati berbungga riang menjalankan istiadat yang julung-julung kali diadakan....

aceceh..sedondon pulak baju serta cake beliau tuh yerr
incik abah and puan emak di sisi cake
mereka bertiga..opss incik abah buat apa tuh?
yee betoll wanita itu adalah sayer hoho
secara kesimpulannya, sayer telah menjalankan tanggungjawab sayer pada tahun ini..kehkehkeh..papehal pon tahun depan kita celeb lagi yer...

to puan emak : sayer doakan moga beliau dipanjangkan umur serta berbahagia selalu disamping keluarga beliau yaitu kami, semoga dimurahkan rezeki oleh Allah, mendapat cucu yang comel  dan sentiasa beroleh kebahagiaan di dunia mahu pon di akhirat..

last words from me....

LUVFFFF YOUU MAKKK!!!

TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

macam MACAM

hari ni, i mean pagi tadi la macam biasa jugak, bezanya pagi tadi my family and i sahur kat kedai. ni da masuk kali kedua kitaworang serbu kedai pepagi buta semata-mata nak sahur...hehehe nak amek pahala sunat orang kata. seb baik stay ngan family kan..kalau tak i memang liat tahap kuih lepat liat tuh nak bangun sahur. kalau hidup bujang, confirm-confirm da la i tak bangun.

baru la i tau, teh ais dengan i memang tak dapat dipisahkan. ha apa kena mengena teh ais dalam citer ni pulak kan?sampai tetiba jaa i kepilkan sekali dalam entry kali ni? citernya macam ni, masa my mum kejut i nak bangun sahur tu kan....

mak : erinnnn, bangun lekas, nak makan apa ni?

me : hurmmmm nak teh ais ja....

mak : hah nak teh ais? haa bangun cepat kita pi makan kat luaq...

me : humm haaa...zzzzzzZZzzzZZZzzzZZzzzZ....

***********

lepas i jawab tuh, terus i tido balik, sebenarnya i memang langsung tak ingat apa yang i cakap ngan my mum tuh kecuali pasal teh ais tuh ja yang i ngat pon. cesh dalam banyak-banyak benda lam dunia ni, teh ias jugak i mintak..senget betolll la..bila my dad pulak tengok i tak bangun lagi dia pon...

abah : erinnnn cepat bangun.

pergh dengan sekali lafaz jaa i dah bleh cam tu suara my dad and terus i bangun..tetiba ja bijik mata pon rasa cam cerah  pastu terus tak nagntok dah...hahaha actually i takot my dad blablablabla...so sebab tu la i pon bnagun cepat-cepat karang kalau dia dah setat bagi tazkirah tuh, sampai ke subuh la jawabnya.

so dengan pening-pening lalat, i pon follow la dorang, sambil otak tengah layan syahdu punya mengantok tuptup da sampai kedai rupanya tadi tertido lam keta...letih posa..hihi. dah abes makan my dad offer lak makan ais krim, so apa lagi i dengan adik i pon berasak la kat pintu peti ais tuh pilih ais krim..dah abes ais krim baru la kitorang balik umah. lepas solat..hape lagi sambung tidoo la bicosh pagi ni i kena keja.

selalun i bangun pukul 8.30 camtuh, pagi tadi pukul 8 lagi my dad da kejut, aiseehh active pulak dia dok kejut-kejut i ni, ptong abes semua mimpi indah i...geram tol..bila i cakap kap gi i bangun baru la dia stop dari dok pangey-pangey nama i ni...fuhh ada setengah jam..sambung tido lagi....

ni citer kat tempat keja lak.

giler sengal, tadi lepas tengah hari aku masuk office tetibe ada customer ni mengamuk, i pon pelik dan sedikit cuak. macam mana nak handle ni, kes dia ni da lama sedangkan i staff baru kot mana i tau pe masalah dia. last-last sekali i pangey kak Fina la my senior dia yang handle customer tuh, i just dengar la dorang dok bercakap, at last settle jugak la, perghh seb baik ada kak Fina. rupa-rupanya customer ni da lama tak buat payment, dah jadi kes lawyer dah pon, dia mengamuk sebab dapat surat tarik...haa tu la dulu company dah anta reminder tapi yang kau buat bodoh tu pesal, now da jadi cam ni baru la kau nak bising..heperdaaa aku jugak yang cuak hahahah.

bila da baes keja, teringin pulak perut ni nak makan kuih yang i namapk Ah Cheng makan tadi, dalam hati memang da berazam nk visit pasar ramadhan nak gi beli kuih tuh,humm i tak tau nama kuih tuh la. cari punya cari sampai ke permatang pauh kot, tapi tak de, da la i pusing satu pasar ramadhan tuh sorang-sorang. last-last i decide nak pegy perda terus la dah alang-alang kan....jauh pon i redah jugak la.

sampai perda masalah baru lak timbul, besar giler pasar ramadhan ni cemana la i nak cari tapi tak per perut punya pasal, i masuk jugak la...tengah-tengah pusing tuh baru la i sedar yaang i ni memang giler jugak la.ye la bleh pulak jalan sorang-sorang kat situ..tapi kan..ade aku kesah??hahhaha

masa dah nak gibab cari tuh, i sempat la beli tau fu fa ye la dah jauh-jauh datang takan tak beli pape, on the way nak balik baru la jumpak kuih tersebut, dengan rakus dan ganas i borong la kuih tuh 6 ketul. puas hati. sampai kat rumah mak i bebel-bebel sebab beli banyak sangat takot tak abes....eleh at last habes jugak kot sebab i baham 4 ketul, adik i baham 2 ketul...tak membazir kan....

ni la kuih tuh sorry i tak tau nama dia..dah tinggal satu pon hehehe

sesapa yang tau nama kuih tuh sila la bagi tau i keyh...orait la till i wrote again tomorrow..daaaaa




  
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Friday, August 20, 2010

MEKDI dan kami

yezzaaa dapat ugak daku mengupdatekan blog aku hari ni. bukan paa dah dua hari kot sangap nak bercerita tapi macam-macam problem masalah lak tubik.hehehe

ni kesah pasai semalam la. peduli hape aku semalam ke esok ke kemaren ke aku tetap gaks nak story..so de story bunyik cam ni la eh...

setibanya ramadhan yang mulia ni kan, aku memang tak berkesempatan langsung nak visit restaurant mekdi kesayangku..seingat aku malam sebelum sambut posa ritu ada laa aku lepak mekdi kejap beli Mc Flurry sambil tunggu geng-geng aku yang konon-kononnya nak dinner kat KFC. memang orang kata tak puas la sebab tak dapat nak lepak lelama. so bermula dari saat tuh la setiap hari aku berazam, pas bukak posa aku nak pi mekdi tak kesah la sorang pon aku sanggup. Tapi lain pulak jadinya bila dah bukak posa, perut pulak dah macam nak pecah so terpaksa la membatalkan niat aku yang suci tuh.

setiap hari bila petang mesti aku terbayang mekdi dok pangey-pangey aku. time tu iman aku sedikit tergocang la sebab dalam otak aku yang nakal ni da list down menu-menu hebat yang bakal memberi kepuasan bila aku telan nanti hahaha isk-isk ampa semua sila jangan ikot perangai otak aku yang mereng ni okehh..

nak dijadikan cerita dongeng aku umph..incik abah pulak semalam dok ada kat umah. selalunya malam-malam cam gini tinggai aku ngan adik aku ja kat rumah bicosh incik abah serta puan emak pi surau. incik abah sebenarnya ada meeting tapi tah cemana meeting tu cancel last minit. hoh terdetik lam hati aku ni peluang baik punya ni..leh la ajak incik abah pi mekdi. tapi kena balik awai la before puan emak abeh teraweh hehehehe jahat gila aku dalam diam-diam dah bajet plan..ala kira orait la tuh kan macam pepatah omputeh tuh.."if you fail to plan, you plan to fail"..jadi dengan berbekalkan pepatah tersebut aku pon dengan slumbernya berkata kat incik abah...

aku : "abah, jum pi mekdi jum..."

incik abah : "hah mekdi?nak buat apa?"

ish incik abah ni..dah pi mekdi mesty la orang nak ngap, takan la nak main golf pulak..yee tak?? tapi tak da la aku jawab camtu, gile ngko nanti tak pepesal incik abah tarek telinga aku, terus aku yang glamer ni jadi o.k.u.....so aku pon dengan hati yang berbungga riang menjawab soalan yang level UPSR tuh.

aku : "pi makan mekdi laa"

incik abah : "mekdi mana?"

aku : "seberang jaya suda. tapi kena balik awai laa satgi emak balik tengok tak dak orang kat rumah"

incik abah sambil dok pikiaq sambil dok tengok adik aku pastu macam mau tak mau jaa nak pi..neves gak aku kot-kot la dia tak mau pi satgi, naya jaa aku nak kena drive  pastu lepak sorang-sorang kat mekdi tuh.
incik abah tanya adik aku samada beliau nak pi ka dak, adik aku confirm-confirm la jawab nak pi..so incik abah pon decide..

incik abah : "haa okeyyh jom, pi setat keta"

yeyaayyyy at last dpat gak pi mekdi..........


************************


maka kami  tiga beranak pon sampai la kat mekdi...hehehe sorry yer puan emak kami terpaksa meninggalkan you, next time kami bawak okeh...tahahha

dengan tidak membuang masa lagi kami pon serbu la kaunter mekdi, masing-masing pilih set yang berbeza,
incik abah dengan Fillet-o-Fish-nya, aku dengan Big Mac berger, and adik aku tentunya sajian terhebat GCB Double...yaaa double okeh...

berikut merupakan gambo-gambo serta aksi-aksi ketiga-tiga anak beranak tersebut semasa menikmati hidangan mereka.....

GCB..nampak tak tuh yang bulat kaler merah tuh..DOUBLE okeh..

bersepah giler hahaha
sayer punya Big Mac jerr
ni incik abah punya

itu sayer,,waa besh2..terbaik la

incik abah dengan rokok beliau

sebelum di bahamkan oleh adik aku..
this one di take away oleh kami nak bagi kat puan emak

pas dah kenyang and perut pon dah sendat dengan suka citanya aku pon mengajak incik abah pulang kerumah lalalala dalam hati memang puas giler la siap leh nyanyi-nyanyi gi lam keta masa nak balik tuh..
tapi kan, bila dah sampai kat rumah tak sangka benda ni pulak jadi.............

keadaan yang agak scary kalau bukan di bulan posa..

apekah itu???
yaa tepat sekali....satu taman perumahan "banglo" kami dilanda gelap. maksudnya tak dak letric..maka kami pon bergelap gulita la sampai pagi....what the heck, sampai pagi okeh terpaksa bergelap, bukan tak buat repot, buat tapi cam tak dak tindakkan susulan jaa...so sebelom letric tak dak lagi, moleklah kiranya aku berenti takat ni ja....tatatititutu...

TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Tuesday, August 17, 2010

tah pape tah

ada orang tanya aku. "eh Erin naper eh ko galak berblog sekarang nih?dulu tak de pon"

aku jawab.. "saje nak lepas geram sebab blog aku yang satu lagi tuh dah masukkan dalam lubang kubor"

dia tanya lagi.. "ko ada blog eh before ni?"

aku jawab.. "ada tapi aku privatekan sebab kat situ lagi banyak benda mental yang aku letak."

bertanya lagi si mulut becok tersebut.. "laa ye ke??ni nape tetibe je ko open kan blog ko?blog yang dulu tuh ada masalah ke?"

aku cepuk gak budak ni. banyak betol soalan dia mengalahkan reporter majalah majalah porno jah. Tapi aku tak da la cakap kat dia macam tuh,cuma terdetik lam hati jaa....haa aku jawab la kat dia macam ni..

"dah hari tuh ko jugak yang mintak link, aku tanak kasi dah asyik dok tanya benda yang sama aku pon malas la nak panjang-panjang aku bagi la link. ni tup-tup dok banyak soal lak..baca suda..."

**********************************************************

Agak-agak la kan kalau aku bagi minum sup selipar jepoon kat penyoal tersebut kejam tak? biar bengkak mulut dia setahun, tak payah dia susah payah aju soalan terjah Melodi kat aku dah.

tapi kan bila di fikir-fikir balik, agak rasional sebenarnya pertanyaan makhluk tersebut, yela blog ni dah lama bersarang,jarang giler aku visit, nak update tu jauh sekali la. before ni banyak aku update kat blog aku yang satu lagi. sekarang blog tu da masuk kubor pon. secara officialnya walaupon orang tak tanya aku nak jugak bagitau yang aku dah mengkafankan blog tersebut secara sempurnanya pada minggu lepas lagi. since tu la aku jadi sangat productive kat blog ni?

reason aku matikan blog tuh?

sebab aku dah bosan  lagi satu sebab follower yang selalu dok baca tu pon da missing in action. so aku pon dengan kering hati terus bagi racun tikus kat blog tersebut dan tak sampai 5 minit blog tersebut mati ditangan aku si penakut kucing...(sila abaikan perkataan kucing tersebut yaa)

so pasni blog ni pon bakal menerima naseb yang sama la, kalau tak mental aku kerjakan saja sangat la. semua benda selagi aku boleh sumbat aku sumbat masuk jadi sila jangan bertanya kenapa blog aku ni kadang-kadang waras dan kadang-kadang mental. ini kerana semua yang terhasil disini adalah mengikut mood penulis a.k.a penaip blog yang glamer ini seniri iaitu tak lain dan tak bukan aku lerrr..



bila google gambar penakut kucing gambar ni pulak appear..layan je la



sampai sini ja la karangan mental aku..sampai bermental lagi esok..werrkk~~
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Monday, August 16, 2010

lelaki ke perempuan?

Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan

dan jangan cuba menipu diri anda sendiri!!!

Kira jumlah huruf F’s dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE


RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC


STUDY COMBINED WITH THE


EXPERIENCE OF YEARS

Dah selesai?

Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai

mengira!

OK?

berapa banyak?

Tiga? (Anda tentunya seorang lelaki!!!)

Sila baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE


RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC


STUDY COMBINED WITH THE


EXPERIENCE OF YEARS

Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula…

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan

dibawah ini…

Otak LELAKI tidak memproses perkataan “OF”.

Keajaiban kejadian atau silap mata?

Sesiapa yang dapat mengira kesemua 6 F’s pada

permulaan ujian memiliki otak PEREMPUAN.


************************************

OK now aku pon da konpius aku ni.aku ni laki ka pompuan??agagagaga...
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

THE WORD SORRY


Sorry Won't fix anything
Sorry Will only cover up cuts and busies
Can't say sorry Cause it won't help any
Sorry Will hurt you more
Sorry Accidental or intentionally
Sorry Will make you cry even more
Sorry Will make you think about the hurt
You don't want to feel anymore
Sorry I made a mistake
Sorry cause I can't fix it
sorry cause I make you cry
sorry cause I hurt you
I'm sorry But sorry don't help me any
Sorry
Is something I don't want to say
Not because I did what I did to hurt you
But because sorry won't take anything back or away








TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Sunday, August 15, 2010

OH PENCURI

Haa kalau kat area perumahan aku ni ada pencuri. Pencuri tersebut memang la bijak sama bijak ngan Albert Einstein dah dan tersangat la pantas bertindak mengalahkan Michael Shumacher bawak keta lagi.
Pencuri tu bukannya tak pernah kantoi. Selalu ja kantoi tapi tak da la kantoi depan-depan selalunya orang akan sedar pencuri tu mencuri bila pencuri tu tertinggal bahan bukti kat lokasi kejadian..haish pelik gak aku kata bijak cam Albert Einstein tapi kantoi gak..ah gasak dia la jebon.

Ni lagi satu fakta sempoi pasai pencuri terbabit. Pencuri tuh suka sangat aim rumah No 134. boleh dikatakan sebelom bulan posa ni kerap giler rumah tuh kena pecah masuk ngan pencurik. hampir tetiap hari rumah tersebut dan segala isi bahannya dicuri oleh pencuri. Selalunya pencuri tersebut dengan bahagianya melakukan aktiviti mencurinya secara solo kerana motto(bukan motor enjin tu tau) beliau "prefer to be alone, jangan aku kena balun" 

Menurut cerita ahli falak sedunia, yang da menjalankan kajian mengenai kes ni. Depa menyifatkan bahawasanya pencuri ni memang seorang pencuri tegar. Buktinya setiap kali kantoi pencuri terbabit tak gentar untuk nak meneruskan aktiviti dia tuh..lagi bertambah-tambah nak mencuri ado la.. Sampai sekarang depa dok pening kepala dok pikiaq pasai benda ni. Pasai pa pencuri tu suka mencuri kat rumah yang sama? Kat kedai-kedai mamak pon depa buleh dok disscuss lagi pasai ni. Gusti ngan bola bukan lagi issue yang best untuk dibincangkan melainkan issue pencuri nan satu ni ja la yang berhari-hari depa dok cakap...hebat giler kan pencuri ni?

Dalam pada tuh, sempat la depa mengeluarkan notis pemberitahuan mengenai rupa bentuk sang pencuri ni. dan segala macam benda yang berkaitan ngan dia pon depa buboh gak..jom kita baca sesama eh.....

  1. seorang yang berpengalaman luas dalam bidang perbidanan sedunia.
  2. seorang yang gemarkan buah manggis.
  3. menjalankan aktiviti mencuri sekitar pukul 1.30p.m-4.00p.m.
  4. sayang akan binatang peliharaannya yang bernama si tompok.
  5. pada malam hari beliau suka tidoq awai sebab beliau memang tak tahan berjaga malam.
  6. baik hati sebab beliau tak curi banyak-banyak.
  7. beliau seorang yang sentimental..biler tengok citer hindustan mesti beliau teriak..
  8. beliau mencuri untuk keperluannya sendiri tiada pakatan lain dalam hal ini.
  9. baju raya beliau kaler coklat campuq kaler hitam.
  10. beliau memang suka coklat.
dalam penat dok pikiaq pi mai-pi mai tu kann, ahli rukun-rukun tingkap dikejutkan dengan berita terkini hiburan sensasi dari ahli jiran tetikus. Pencuri berjaya dicekup! Segala misteri-misteri yang selama ni cuba dirungkai pon terjawab dengan penahanan pencuri tuh. antara soalan femes yang depa pulun dok tanya kat dia.."chek curi apa?" "awat chek masuk curi rumah tu ja?" "awat tak dak benda lain da ka chek nak ambek?"blablabla..aku malas nak tulih panjang-panjang tang ni nanti tak dan lak aku nak bukak posa.

Jadi apa jawab pencuri tu ek?

"saya tak salah (besa la ayat pasrah orang salah kan). saya cuma curi benda tu ja, lain saya tak ambek. betoi saya tak muhung aiihh. saya ni da lama sangat nak benda tu tapi saya tak mampu jadi saya curi la. tuan rumah tu pon macam tak kesah jaa abeh kuat pon depa hingaq-hingaq macam tu ja. tak dak la sampai depa nak sumbat saya masuk lam lokap ka hapa ka. tiap kali saya kantoi ngan tuan rumah depa tak penah pon dok ugut saya macam-macam. depa dok bagi nasehat jangan dok ambek da la benda tu..lagu tu ja la depa selalu kata"

Yang menghairankan penduduk setempat ialah bahan yang dicuri oleh pencuri itu. ianya sangat unik, pelik serta agak jarang orang mahu mencuri benda tuh. benda apakah itu???


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

hanya sepeket Nescafe Mild 3in1
bahan bukti

dan sapa pulak pencuri terbabit kan?

tak laen dan tak bukan..jeng-jeng budak yang pakai baju kaler merah tu la...suci giler kan muka dia?


macam nak lempang sedas dua je kan biler tengok gambo ni??hahah ado aku kesah jebon??

jadi rumah saper yang sang pencurik masuk yea??

"mesti la rumah aku. ngok ngek betol la..soklan macm ni pon mau tanya ka..adess mental la lagu ni.....tang mana lagi aku nak robek kalau bukan kat rumah aku seniri..rumah kau boleh ker??"

komen tuan rumah yang dimasuki pencuri tuh?..sila komen sikit wahai tuan rumah...

"ERIN!!!!!cepat mai dok hidang ni da nak bukak posa da ni dok melangut kat depan laptop tu jaa keja hang..."

sekian.

p/s: jangan menom neskepe yerr nanti saket pala.....hehehehe
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

aku rasa...


kadang-kadang aku think too much about others feeling until i foget about my own. my beb always remind me to take care of my heart dont let others hurt it and dunt think too much tentang benda-benda yang boleh sakitkan aku. tapi aku bukan jenis macam tuh. setiap benda aku buat aku akan take serius eventhoungh bagi certain people benda tuh bukannya besaq mana pon. aku cuma nak tekankan kat sini yang aku betol-betol sayang setiap orang yang pernah bersama ngan aku, kawan-kawan la especially. aku nak sangat cakap yang aku terlalu menghargai dorang dalam hidop aku walaupon kadang-kadang cara aku menunjukkan yang sebaliknya.

kadang-kadang aku rasa diriku macam tak diperlukan padahal aku tahu korang sayang sangat kat aku. tapi aku tetap tak boleh elak dari sikap sceptical aku kat semua orang. bila aku down aku rasa macam seluruh dunia ni sedang benci kat aku semua orang sedang happy gelakkan aku. aku tahu aku tak patot pikir camtuh tapi still aku tak leh elak.......


korang selalu cakap korang sayang aku. bila aku senyapkan diri korang risau, korang cari aku tapi salah aku kan aku selalu larikan diri. aku just nak be alone for a while. tapi cara aku tuh memang salah kan..sampai buat korang semua dah penat nak kejar aku. aku nak korang tahu yang aku teringin sangat nak mintak maaf kat korang tapi aku tak tau macam mana nak mula. perlukah aku bagitawu korang perkara sebenar?atau just diam ja?aku tak tau nak explain macam mana. sumtimes tak semua soalan ada jawapan. it is better to keep it as a secret and hope times will heal...


sekarang ni aku rasa  semua orang dah ignore aku. and i really hate this feeling.just to know that you can only appreciate when you lost it (or something like that). sekarang aku betol-betol belajar dari kesilapan. aku manusia biasa yang memang selalu buat silap dan pada masa yang sama aku takan sedar yang aku da sakitkan orang sekeliling aku dengan perangai aku yang tak menentu ni and it is too late when i realised it.
mungkin dah takda maaf buat aku? atau mungkin dorang nak aku sedar yang aku sebenarnya aku become nothing in their life?


kalau perkataan maaf dari aku boleh clearkan keadaan aku akan mintak maaf tapi plish jangan buat aku macam ni..cukupla..aku dah rasa macam tak dihargai sangat. aku cuma mintak korang paham aku dan tolong hargai aku balik..memang bunyi macam bodoh je kan?sebab aku seniri yang create problem ni and then mintak dihargai balik..i just love our friendship and tanak drag macam ni lama-lama...


i apologize for everything and thank you for letting me create a wonderful memories with all of you. aku harap aku tak menyusahkan korang. dan selalu aku harap aku akan jadi AKU yang always buat korang happy. aku nak sentiasa ada dalam hati korang dan sentiasa kekal kat situ..can i?
fiendship is everything

TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Saturday, August 14, 2010

lets forgive and forget


serius saya tak senang hati hari ni.......
saya tahu orang diluar sana banyak yang kecik hati ngan sikap saya minggu lepas. saya tau saya salah tapi apa saya boley buat bila saya seniri dalam mental??saya cuba larikan diri dari semua orang..saya diamkan diri seboleh mungkin tak mau berhubung dengan sapa-sapa. time tuh saya dengan dunia saya jah.


saya tau dorang sangat sayangkan saya and risau kalau-kalau saya buat benda bodoh lagi. tapi percaya la selama tempoh saya diamkan diri tuh saya tak pernah buat benda-benda bodoh. banyak benda saya pikir masa tuh, saya sangat skeptical ngan ppl around me. saya rasa dah tak de sesapa nak sayang saya pasni..yela saya sangat menyusahkan selalu buat orang risau. sebab tu saya larikan diri. saya tak bermaksud nak tinggalkan awak semua..tapi awak semua lebih ariff kan dengan perangai saya yang tak menentu ni.


sekarang walaupon mentally saya tak berapa nk ok, tapi saya dah boley berpikir dengan lebih elok. saya dah sedar semua salah saya. tolong jangan hukum saya macam ni. saya sayankan awak semua tapi tolong la bagi saya peluang kedua...saya ada masalah saya tersendiri yang tak mungkin akan saya bagitau kat semua orang..cukup biar saya tanggung sendiri semuanya. saya cuma harap awak semua maafkan saya.


to him: sorry sangat-sangat. saya sangat amek berat pasai awak. awak lebih tau kan perangai saya, saya tak nak kita jadi macam ni lama-lama..it hurts me a lot dan saya tau awak jugak tentu rasa benda yang sama kan?? sayang saya kat awak tak pernah hilang dan saya harap awak tak kan benci saya..awak tau perkara yang sebenar..awak pon nak tinggalkan saya jugak ke?


to her: i guessed terlalu banyak secret yang saya keep dari awak..saya tak mau bebankan awak dengan sentiasa pikir sal saya. awak dah cukup-cukup stressed ngan ppl sekeliling awak, saya tau tuh..i may be pretend like i dont care bout you, but inside im dying to be with you. saya nak awak tau yang awak pon penting dalam hidop saya walaupon usia persahabatan kita tak lama. saya nak awak rasa saya selalu ada dengan awak. awak jangan marah saya yerr? awak pon paham kan how moody i can be....so plish stay with me..i need you sangat-sangat.....


to the rest: terlalu banyak orang-orang yang ingin saya sebut kat sini..saya just harap yang korang jangan risau pasal saya..yang saya amat pasti saya sayangkan awak semua..terima kasih sangat-sangat sebab sentiasa amek berat pasal saya..saya sangat menghargai awak semua.

dan saya betol-betol mengharapakan maaf dari awak semua..plish forgive me......




TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

Friday, August 13, 2010

sorry seems to be the hardest word

penah dengar lagu "sorry seems to be the hardest word" tak? ala versi asal nyayian Elthon John, pehtu di kolborasikan ngan kumpulan Blue. Kalu dihayati lirik lagu tuh memang penuh makna, nak-nak lak bagi sesapa yang ber'situasion' macam lagu tuh kan...
haa meh aku bagi ampa layan lagu yang dimaksudkan tu sat....





*perghh hensem tak hengat donia Simon Lee ngan Duncan James time nih tangkap leleh siot*
haa pasai pa lak aku tetiba bangkitkan lagu tuh ek? Mesti la ada sebabkan kalu tak, takan la benda tuh leh tetiba lalu kat mind aku camtuh ja. Rasa aku da sakitkan ati sesorang, aku tau aku salah tapi aku tak tau cemana nak overcome masalah ni, and aku rasa orang tuh pon tengah merajuk kat aku. Sumtimes ada benda yang aku buat, especially time aku tengah mental memang aku tak sedar yang tindakkan aku tuh da buat orang sekeliling aku kecik aty, ye la aku ni kan selfish, mana sempat nak pikir sal orang len, tapi yang aku tau dan yang aku pasti, aku tak pernah tak amek kesah ngan orang-orang yang aku sayang. Maksudnya mungkin aku nampak macam tak kesah padahal aku kesah kot..haisshh pe aku merepek ni??

tah la susah nak terangkan keadaan sebenar, aku ni bab pujuk-pujuk ni memang fail la...so dengan senang lenangnya aku pon google la nak cari tips-tips pujuk-memujuk ni..jom kita study bab pujuk-memujuk kat bawah ni eh..


blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

Bagaimana nak pujuk?

Diingatkan, tips-tips ini bukan langkah-langkah untuk memujuk, cuma sebagai panduan atau tips sahaja.

1. Terangkan perkara sebenar

-Adalah lebih mudah berkata benar. Ceritakan kepada si Dia apa yang berlaku pada anda dan tanya pada si Dia kenapa dia merajuk.

(aiseyymenn aku da bagitau, tapi tu pon selepas kena paksa and untuk nak menggelakkan dari perang dingin berpanjangan meletus...macam tak jalan jaa..okeh next...)

2. Bertolak ansur dan bijak dalam membuat keputusan

-Memang sukar untuk kita bertolak ansur tetapi tidak bermakna kita kalah sekiranya kita mengalah..

(tolak ansur cemana eh?bila da mental mana leh men tolak-tolak ni karang aku melalak lagi baru tau,buat keptusan??i am not a gud decision maker...proceed...)

3. Ucapkan kata-kata “manis”

-Manis tidak semestinya manis bukan? Ketika si Dia merajuk, cuba anda bergurau senda dengan dia dengan menggelarkan si Dia “bucuk”, “comot”, “manje” dan sebagainya.

(time tengah serius camni leh ke wat camtuh?sekali dia emo kat aku naya jaa..hish da la aku cuak tengok orang emo2 ni..)

4. Nyanyikan lagu buatnya (kalo suare sedap laa.. kalo sumbang jangan dibuat)

-Ha…tips ini merupakan tips yang paling ultimate. Kalau ditanya, berapa ramai yang sanggup nyanyi untuk kekasihnya? Pernahkah anda nyanyikan lagu untuk si Dia?

(kekasih?alamak salah tips lak..aku nak cari tips pujuk kawan tengah merajuk la weyh..cemana la tips pujuk kekasih lak ni??patotla satu pon tak ngam..tapi bab nyanyi-nyanyi ni saya suka)

So macam mana eh?perlu dipujuk ke tak ni?hurmm aku ni bukan paa..keras hati sket, as a conclusion aku rasa better aku biar dia tuh kewl down lu, ni kalu aku dok push nanti lagi teruk..ngee aku memang suka biaq-biaq macam ni..ampa jangan follow noo, aku ja yang leh wat camni orang len nahe-nahe..xbleh keyh....

blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com


TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

My happy day

Alhamdulillah.....

baru jer lepas berbuka ni..tup-tup da mengahadap lappy mengudatekan blogku yang terchenta ni...
blogger-emoticon.blogspot.comwell hurm kenyang betol makan tadi sampai nak bangun pon rasa malas besa la tuh aktiviti wajib pas makan-makan , sembang lu sat dah agak kol lapan baru la bangun kemas-kemas. hari dapat gak makan bengkang roti yang delicious tuh memang puas haty laa teringat kat Albert, kalo dia ada mesty dok sebut..urmm erin nyaman la...blogger-emoticon.blogspot.com.Hari ni aku rasa lain la..tah la mebi a bit happy..being happy for no reason..pegy keja pon enjoy, balik keja pon tak rasa penat dah macam before ni, masalah pon da tak pikir..so happy-happy je la.

Haa banyak benda interesting jadi rini.. Memula pagi tadi masa time aku kat belakang office, ada la abang ni nama dia Fendi nak gi duplicate kunci, dia tuh da la tak familiar ngan nama aku men tibai pangey darling-darling lak..hahaha hello abang nama sayer Erin laa..not darling-darling..Mrs Choo yang dengaq terus ketawa terbahak-bahak sambil dia la yang betolkan sebutan abang fendi tuh..haiiyaa blogger-emoticon.blogspot.com malu kot aku, kak fienaz pon tersenyum-senyum dah sambil ajak Ah Pin gelakkan aku sekali..haper la kak Fienaz ni...hope pasni Abang Fendi tak salah sebut lagi la nama aku...blogger-emoticon.blogspot.com

Time petang lak lagi la besh, aku kena kol customer yang lambat buat payment depa. Da la nak kol depa tu punya la susah, yang boleh tembus line lak bila aku tanya bila nak buat payment buleh lak dok bagi macm-macam alasan.."saya baru kawen la, duet tak ada lagi.." "saya tak dapat gaji lagi, bulan depan saya bayaq,tolong jangan kuarkan surat finance lagi eh??" "la ni saya tak keja so macam mana saya nak bayaq?"...yerrkkss macam-macam alasan depa...aku bila dengaq pon bleh tergelak guling-guling la...masalahnya tugas aku just kol depa, so mana yang tak mau bayaq tuh apa aku bleh wat??aku pon dak baru kat company tuhblogger-emoticon.blogspot.com ni pon baru ja berjinak-jinak nak handle customer..heyh bleh jadi mental lau sume rakyat Malaysia ni macam depa....ala baru aku teringat, sok aku kena kol lagi depa, banyak weh list yang liat nak bayaq utang ni, adess kalu la Ah Cheng tak busy leh jaa dia yang kol, ni aku lak.macam nak meraung ja...blogger-emoticon.blogspot.comtak suka handle depa tuh........

okesh lupakan hal office ngan customer tuh, ni masalah baru lak timbui, abah aku laa tetiba lak nak sahur kat luar pagi nanti..ayyookk aku keja malas nak bangun gi makan kat luaq pagi-pagi ni..bek aku tidoq ja dari pi makan-makan, tapi mustahil la abah aku nak bagi pengecualian kan..so makna kata aku kena follow depa la...abes suda masa tidur ku....blogger-emoticon.blogspot.comrugi tu....
humm keyh la nak gi mandi-mandi lak...bucuk suda ni..pada sesapa yang tak mandi lagi tu molek la pi mandi cepat yerr sbb anda sudah pasty lebih busuk dari saya yang sentiasa wangi serta harum ni...werkkkkblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com....blogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.comblogger-emoticon.blogspot.com

blogger-emoticon.blogspot.com
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA