Thursday, December 2, 2010

Apakah yang anda tahu tentang KASTAM?

hello peeps!


tak tau nak describe macam mana perasaan aku sekarang. happy giler! bagi sesapa yang alert, last entry aku hari tu tawu la. hanya seorang manusia yang berani komen bila aku buat entry psiko, tenks for your comments dear!


sebenarnya tak dak masalah apa pon, saje aku je yang suka psiko diri pikir benda-benda tak best, bila dah jadi macam tu of cos la effect mood aku sekali kot. yess aku memang suka psiko diri seniri.


well the main problem aku jadi macam ni, sebab hari ni 02/12/2010 tepat pukul 08.00 a.m aku kena attend an interview under Kastam Diraja Malaysia dan yess under goverment oit! sapa tak mau kan, keja kerajaan tuh..orang mereng,bodoh sombong je yang tolak.


tak ramai yang tahu aku interview hari ni, aku ada bagi hints kat fb, tapi ada pulak yang salah paham..mintak maaf yerr sesapa yang salah paham tu. lain kali tanya dulu, baru komen yerr, kan da salah paham..hiks!


everything goes well, in fact masa interview tu pon sangat seronok. its not because of aku dapat jawab apa yang ditanya. its because of dorang tanya benda yang sangat simple dan tak da pon seteruk yang aku pikir.


2,3 hari ni memang aku dah tak pedulik ngan dunia luar dah, gasak la kau nak jatuh ke nak terjun bangunan ke memang ak tak kesah pon, yang aku tau, hari-hari aku on lappy, bukak website kastam sampai naik juling mata aku seketul-seketul fact pasal kastam aku pulun hafal. hammbekkk kau, nak sangatkan pangey aku interview.


tapi takde la pulak dia soal pasal segala jenis cukai, jabatan-jabatan yang berkaitan atau menteri-menteri yang terlibat. pressure otak aku jerr hafal segala mak nenek, last-last dia tanya soalan yang sangat simple dan unexpected!


seriusly naseb baik jugak la aku dah prepare all jawapan yang berkaitan, cuma pandai-pandai la olah balik apa yang dorang soal tu. mana aku tak buleh jawab, tengok la persediaan aku macam mana. sampai nak bagi speech pon aku siap tulis-tulis lagi kat paper.


hampess siot time tengah tunggu turn, kantoi pulak ngan sorang candidate laki ni,dia dari Taiping,Perak. dia siap usha all my notes and ternampak speech aku kat situ slumberr rockers dia tegor " tension ke hape ni, sampai prepare speech bagai?" "kau ni nak hambek SPM ke? notes kau full macam website jerr".


rupanya dorang tu takde la buat preparation kental macam aku, just biasa-biasa jerr, banyak aku yang bagi facts masa kitorang buat discussion tadi. aku tak kesah nak share apa yang aku tau ngan dorang, mungkin sesetengah orang pikir rugi la bagitau poin dekat candidate lain tapi bagi aku pulak, aku pikir rezeki tu datang dari ALLAH. kalau dah takdir, aku bukan ngan Kastam so takde la. tak salah kot rasanya aku share info ngan dorang, mana tau ada diantara dorang yang betol-betol berkelayakkan ke kan.


oh lupa pulak nak cerita yang pagi tadi sumpah aku dah macam nak give up tanak pegy. puncanya kasut bertumit dan bertutup aku yang selama ni tersimpan rapi dalam kotak dah takde. macam orang giler aku cari merata-rata. time tu pulak dah pukul tujuh lebih kot. bapak aku, dah bising-bising sebab aku tak alert pasai benda ni.


masalahnya aku langsung tak ingat kat mana ntah aku sorok kasut tu, last-last skali dalam keadaan desperate, terpaksa la pakai flat shoes ala-ala ballet yang beriben. naseb baik dark purple kaler dia, tade la orang perasaan sangat kot (?). cuba kalau aku pakai flat shoes polo kaler putih tu, sure pegawai-pegawai kastam tu ngat aku ni nak buat show kasut ke nak tayang kasut baru.


settle dah satu bab. pasni, masalah kedua pulak, nanti la dari hari kehari aku akan update pasal masalah yang satu lagi tu. rasa macam nak buat dedikasi pulak hari ni yerr....layan je la.


to Abah dan Emak,


terima kasih sangat kat abah yang willing hambek cuti sebab nak temankan aku tadi. Emak yang selalu melayan karenah ribena aku, yang bagi support yang cabar aku pegy interview segala. terima kaseh yerr. err mintak maaf mak Erin curi nescafe malam-malam. lepas ni janji tak minum dah..he he he


to Odd,Suraya,Iqa,Incik Bmw,Beap


tenks for all your support, selalu call, text aku tanya pasal benda ni. ada yang willing nak tolong lagi, tapi takpe,aku tolak cara elok. aku happy dapat buat semua ni sendiri.tenks sangat. aku tau ampa cuak bila tengok aku mental segala. ha ha ha sapalah Erin Azizan tanpa penyakit mental beliau kan.. (?)



In this photo : Suraya, Beap,Wani and Dinie.


da one and only.. Odd


In this photo : Iqa



to Wahni and Dinie,


sorry aku tak update story kat ampa, its not because ampa tak penting, (both of you sangat penting ok!) its because of aku cuba nak independent sendiri, ampakan dah lama layan mental aku, apa kata this time bagi orang-orang yang kat atas tu pulak layan baru la fair and square kan. beb, I know you tak dak niat nak sent msg macam tu kat I, I tau you risau giler bila I jadi macam tu kan, sebab tu I decide tak mao bagitau you lagi. once you dah turun nanti, i'll promise to tell you everything!


to all frens yang lain.


aku tahu, korang baca belog aku. aku harap aku dah jelaskan kat sini semuanya. jangan kecik hati please.


wasalam!
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

33 comments:

Odd Casablancas said...

Erin, well done..skrg leh focus bnda lain ye.Takpelah dorang x serabutkan kepala Erin dgn soalan susah. Info yg ada tu simpan je sebagai extra knowledge.

erin azizan said...

extra knowledge?sllu hafal facts untuk exam jerr,ahahaha so hepiiii

Anonymous said...

salam..saya ada interview kastam pada 8.12.10,boleh share x info pasal kastam masa temuduga nnt,,

erin azizan said...

position hape yg nak kena interview tu?

basically, kena tahu semua pasal kastam la. awak stdy lebih sikit takpe, nanti tak de la gelabah time dorang tanya.

mcm sy, sy stdy yg ada kat web kasatm tu jerr. visi,misi,pastu tugas kastam,nma pengarah ala yg basic je hafal

Anonymous said...

pembantu penguasa kastam..time awk p tu ada pemeriksaan fizikal x?

erin azizan said...

pemeriksaan fizikal dh tade, abes kuat pon dia tnya tinggi dan berat awak.

macam ni la, awak perlu tahu bila dorang tnya kenapa awak pilih kastam, bg la jawapan konfiden sikit, pastu nnt ada la dia test awak speaking.

senang je.

Anonymous said...

ok,thanks k..semoga kita berdua dapat jadik sebahagian dari kastam,,nice to meet u,,appreciate sgt,,

erin azizan said...

tade benda la, feel free to ask me anything.
saya akan jawab selagi saya tahu.

best of luck jugak kat awak. buat yg terbaik, ada rezeki jumpa la kita dlam kastam he he he.

Anonymous said...

ok..heeee..ermm lagi satu nak tya awak interview kat mana?saya kena kat penang..

erin azizan said...

ohmyguardd!!!

saya kat penang jugak. awk mesty kena kat wisma kastam kan?

tapi tempat dia bukan kat situ tau, masa saya ari tu, dorang tuka tmpt,dekat kastam marin, ala sebelah jetty jerr.

Anonymous said...

yup..kat dalam surat 2 tulis wisma kastam..heeee..awak dpt jawab smua soalan dia ker?pas 2 dia test speaking pasal kastam or suh introduse diri?

erin azizan said...

saya pon dia tulis wisma kastam, smpi sana tmpy dah tukar pulak.

ala masa saya interview tu ada sorg Datuk ni dia la bnyk ckp, dia tnya hobi saya, lepas tu dia suh speaking apa kebaikan hobi saya tu.

alhamdulillah dapt jawb semua. maybe masa sy diinterview tu ada la dalm sploh minit cmtu.

Anonymous said...

Oooo..ok,,papepun thanks k,,berdebar plak,,heee,,

erin azizan said...

sy phm, sy pon mcm awk dulu.
siap dah give up tanak pegy lagi.

takpe try je dl, mana tau rezeki kan.

okeh, best of luck ye fren!

Anonymous said...

salam..da abis interview,,saya kena dlam 45 minit,,huhuhuhuhu,,mcam2 dia tya,,tp lebih kepada borak2 la..borak2 pasal kastam..xtau la cam ne nnt,,hope boleh dapat,..kn plak 2 candidate yang kedua,,papepun bergantung pada rezeki,,

erin azizan said...

hah? lamanya 45mins..tu...bersembng hape la yg lama sgt tu kan..tak ramai org ke tadi?

insyallah serahkan pada allah.

Anonymous said...

tau xpe..macam2 dia tya,,ada 2 org,,yg sorg 2 diam jerk,,yg sorg 2 mmg bnyak cakap la,,tya ape godaan terbesar dalam kastam..saya cakap la rasuah..pas 2 dia bnyak tya pasal rasuah la,,cara cam mana nak atasi,ape yg saya pham pasal rasuah..tp bnyak pasal kastam la,,ok la smua dapat jawab, cuma kadang2 salah jawab..yg penting jawab,,heeeeee,,tp takut gak sbb saya kena lama gler,,huuuu,,tya pasal menteri, kenapa berminat dengan kastam..bagi jabatan yang dduk bawah kastam..bnayk lagi la,,huhuhuhuhu,,

erin azizan said...

banyak kan..jbatn bwh kastam tu..pergh saye punya hari tu tak da pon dia nk tnya bnda2 mcm ni..tak pa, yg pntg jawab je, betul salah, blkg kira.


if u r lucky...dpt kastam la pasni heee

Anonymous said...

2 la pasal..hope so,,bila erk senarai yg berjaya kuar?dalam bulan 1 eh?

erin azizan said...

yup..if tak salah dalm 17hb kot,,ntah tak ingat la..tp dlm bulan satu gak la...pening saya..kalau dia kuar awai tak pa gak..ni dah tersepit dah ni

Anonymous said...

2 la...heeee,,tggu jerk la,,ada rezeki dapat la,,xde rezeki leh cuba lg next tyme,,

erin azizan said...

ohh haa ye la..

awk ni baru habes stdy ke?

sy pulak kalau dh dpt kastam ni..mmg pegy je la, mls nk stdy dah ni

Anonymous said...

heeee..yea la..saya pun,,

Anonymous said...

salam..da check result kastam???cam mana?

erin azizan said...

hari jumaat baru result keluaq kan?

Anonymous said...

da kuar ari nie,,baru pas check,,

erin azizan said...

oooo awak dapat ke? saya tak dapt la.

Anonymous said...

saya dapat calon simpanan jerk,,huhuhuhu,,

erin azizan said...

tahniah ek, at least dpt la jugak. so apa next plan ye?

Anonymous said...

tggu surat tawaran n hope ada yg tarik diri,,huhuhuhuhu,,tp xtau la bila,,ermmmmmm...

erin azizan said...

tunggu je la, ada rezeki awak tak kemana la tuh, neway awak ni sapa yerr...ada fb? add la sy.

Anonymous said...

ok,,da add,,heeeeee,,

dinissha kannan said...

dapat ke kak kerja kastam tu ?