Monday, August 30, 2010

merdeka, JEPUN dan Erin Azizan.

merdeka kali ni memang bagi impak yang besaq buat mereka-mereka khususnya kaki-kaki konsert kan..ye la mana tak nya, kan ke merdeka kali ni tak de dah konsert-konsert atau percikkan bunga api tengah malam. aku gerenti paling tidak pon bebudak ni mesty dalam hati terdetik.."aiseh tak syok ar merdeka, tak de konsert, cam tak de feel jer.." 

jangan nak tipu la kalau korang dengan rela hati terima keputusan kerajaan tahun ni tanak buat konsert, aku pon besa muda kot, besa layan feel muda-mudi cam nih, cuma sekarang jer dah kureng sikit, bukan paa saja nak amek feel bulan posa, nak stick kat umah ke kat surau ke, kan ke lebih afdal tuh...

pokok (sekali ngan daun-daun dia) pangkalnya tu bukan la persoalan utama yang aku nak merepek kan kat sini, aku memang sahut hundred and thirsty eh silap thirty percent kalau kerajaan nak mansuhkan terus bunga api and konsert-konsert diambang merdeka ni. sebabnya benda macam ni la yang buleh menyebabkan kejadian social sekarang ni menjadi-jadi..aku malas nk state satu-satu kejadian social tuh korang ada otak so pikir la seniri yerr, kalau dah agak otak tuh senget sangat cuba la bawak-bawak baca paper ke surf internet ke, search pasal isu-isu terkini.

meh aku nak tanya korang, korang tahu ke apa erti merdeka tuh sebenarnya, memang la bebas dari belenggu penjajah, tapi betol ke kita nih dah bebas?so sempena menyambut hari kemerdekaan yang ke 53 besok, aku dengan bangga serta riak nak cerita sikit la pasal pengaruh Jopun yang tak pernah hilang kat negara kita ni yerr..okeh sila amek perhatian yang serius mengenai perkara ini. maaf  fakta ini tiada siaran ulangan jadi tolong bagi sepenuh attention, sebelum aku sumpah korang seko-seko jadi ferrari....

kesan pengaruh Jopun kat Tanah Melayu yang bermula di Kota Bharu pada 8 Disember 1941 hingga Ogos 1945 bila Hiroshima dan Nagasaki di kebaboomm kan dengan bom atom. walaupon tempoh penjajahannya singkat tapi kesannya maseh boleh kita nengok hingga ke hari ini..tak caye cuba check fakta yang aku dah selongkar neh....

fakta pertama, kita selalunya pergi ke tandas menggunakan selipar JEPUN. jangan nk temberang la kalu korang kata tak pernah pakai selipar JEPUN tak caye cakap aku bek korang pegy check toilet korang tuh, paling tidak pon mesty ada sepasang selipar JEPUN kaler dia selalunya merah,biru atau hijau..haaa tunggu pe lagi, pegy la check cepat!!!

fakta kedua, bila anak-anak kita (anak-anak korang yerr, aku tak kawen lagi harap maklum)  buat hal kita (korang jugak) hukum dorang dengan penampar JEPUN...panggg

fakta ketiga, kita pon termasuk aku jugak suka tengok rancangan kartun JEPUN. eleh macam la aku tak tau korang tuh tiap ary sabtu jer stat dari pukul 7 mesty dah terpacak depan tibi, semata-mata nak tengok shin chan ngan an an an totamodaisuki..doraeeeemmonnnn...

fakta keempat, mat rempit merempit dengan menunggang motosikal buatan JEPUN. halamak Mr Black aku pon buatan JEPUN daa...okeh sila amek perhatian, aku bukan minah rempit yaa..

fakta kelima, semakin banyak muncul restaurant makanan JEPUN cam sushi king tuh. kita yang lidah melayu ni pon da jadi lidah JEPUN pulak dah sangap nak makan sushi tapi biler suruh speaking JEPUN tergeliat pulak lidah dorang ni satu patah hape pon tak reti nak sebut perkataan JEPUN, melainkan JEPUN je la yang dorang reti sebut .isk-isk ni la namanya melayu mudah lupa.

fakta keenam, di negeri Johor terdapat sebuah kampung yang diberi nama Kampung Parit JEPUN, silalah google kalau agak ragu-ragu ngan fakta ni.

fakta ketujuh, tahukah korang yang baju rayer Erin Azizan yang da sekian lama beliau tempah memang takan siap?? hah tak siap????urghh...mommyyy orang nak baju rayer!!! baiklah sila abaikan fakta ini ya.

sekian.
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

2 comments:

rasdan ibnu sabrie said...

fakta 8: drama jepun lagi aku suke dari drama melayu.. haha..

fakta 9: org kelate pon ckp jepun.. tak cye? kat kelate, dorg tak ckp, "aku tgn ko kang", tapi dorg ckp,"aku te ko kang".. (te bererti tgn in japanese) haha..

erin azizan said...

wah..hebat ni, kelate kecek japanih..fakta terancang lagi tersembunyi. kita kena terjah kelate la pasni..