Wednesday, April 20, 2011

6 Sebab Kenapa Seorang Lelaki Perlu Memilih Seorang Cikgu Sebagai Isteri.

acctually aku dah lama sangat nak buat benda ni. disebabkan ketiadaan masa yang teramat sangat maka terpaksa la menangguhkan dulu ektibiti me-list down point. lagipon otak aku tengajh jem sangat hari tu. ni yang dah free ni tu yang boleh meneruskan niat. so apa tunggu lagi jo m la cekidout point-point ni yeh.


1. Hidup Berjadual.

Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.


5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.
5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.
6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.
7.10 pagi : Sampai sekolah.
7.30 pagi : Mula kelas.
10.10 pagi : Rehat
10.30 pagi : Masuk kelas lagi.
2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)


Senang kan?


Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).


Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.
Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)
Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam
Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu


2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.

Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (tapi takde la sampai nak jatuh hati ngan anak murid seniri pulak!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.


 Sekejap.....


Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juru terbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?


Mana ada!


Semua nak salahkan cikgu.


Maka, cikgu mestilah kena komited.


Masih lagi dalam konsep yang sama
Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?
Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh? *sambil asah pensel dan pisau di tepi*


3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.

Nak bagi markah, ada skema jawapan.
Pakaian ke tempat kerja, ada etika.
Nak tanda kertas, ada garis panduan.
Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.
Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.
Yuran murid semua ada hitam putihnya - nak pungut duit pun ada surat kuasa.


Bila boleh nak menipunya?


Nak berpeleseran?


Jauh sekali.


Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?


Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, "GURU ......"


Gila kau.


Mana nak sempat lupakan suami begitu?


Hidup akan hanya dalam lingkungan - sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.


4. Terapi melepaskan tekanan.

Semua kerja ada tekanan.
Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan.
Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.
Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?


Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?


Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.


Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?


Pukul budak-budak di sekolah?


Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan.
Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.


5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.

Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.
Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru.


Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.

Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.

Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.

Aku : Kau nak yang macam mana?

Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.

Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?

Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.

Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?

Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.

Aku : Amboi kau.

Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.

Aku : Kenapa?

Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. *ketawa

Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. *ketawa


6. Penampilan.

Ini memang satu fakta yang tersangat lah betul. Sebabnya, budak-budak akan mudah tertarik hati untuk belajar bila mereka nampak guru-guru mereka berpenampilan menarik. Jangan tanya aku kenapa. Tanyalah budak-budak kat sekolah tu kenapa yeh. Based on my experience sendiri la kan, budak-budak akan selalu puji cikgu mereka dan ingin berpenampilan menarik just like their teacher. So tak dak la istilah old fashion or fashion disaster dikalangan guru yer, sebab guru-guru sekarang dah up-to-date tau.


Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?
Masuk kelas itu, budak-budak tengok.
Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.
Budak-budak yang suka, akan puji - "Cikgu lawa gila hari ini!"
Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.


Haih!


Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri. Sebab apa?


Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) - selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. Eh? Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.



 tengok..sapa kata Cikgu suka pukul murid? kitorang mesreeee kot =)



ok..ini sangat manjengkelkan..penyakit peace aku takan pernah padam walaupon berada di dalam komuniti sekolah...haih



 yess kami tau, kami adalah yang tersangat comel di dunia.


credit : HERE


aku terjumpa point ni masa dok BW. ada jugak point-point yang aku tambah sikit. walau macam mana pon still aku credit la kat sapa yang buat benda ni kan. aku dah investigate, ramai gak yang post benda ni kat belog dorang. so aku tak dapat detect sapa yang create. well sapa pon yang create benda ni, aku tetap nak say tenks sangat kat dia. ye la at least ada gak dia mention kebaikan-kebaikan seorang guru.


NotaKakiErin : Ini kira macam reply sebab-sebab Kenapa Seorang Perempuan Patut Berkahwin dengan Engineer. Aku pernah di tag oleh Incik Bmw kat fb. acecece mentang-mentang la bidang study dia engineering kan..(well hopefully he will achieve his dream to be an Engineer one day..insyaALLAH)
TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

6 comments:

Muslimah Optimis said...

hahahhaha... yeahhh saya seorang cikgu..sapa nak kawen dengan saya??? huhuhu... giloss pi tanya soalan tu..hahaha.. berani tanya la sebab xdak orang berani cakap ya..haha

zezolla_atin said...

hehe..assalamualaikum cikgu !

Erin Azizan said...

heh..mana tau kot2 ada ka..jodoh kan..

Muslimah Optimis said...

hahahahah... tunggu dan lihat siapakah bakal abang ipar anda..tettttt... xnampak bayang lagi nih..hahahah

angah said...

terbek kak nie ada doa tok anak murid kak nie..
http://angahshark.blogspot.com/2011/04/doa-peperiksaan-selamat-mencuba-ikhlas.html

JuAn NaSir said...

=)) nice entry...most of my family are teachers...