Wednesday, May 18, 2011

Terlajak Perahu Boleh Diundur, Terlajak Kereta Pon Boleh Direverse Tapi...


~assalammualaikum~


hari ni mood aku macam tak berapa sehat. sudah malas nak bergila-gila. sangat down ok. tak tau kenapa well anyway aku bukan nak sangat bercerita pasal mood atau perasaan aku di ketika ini..ada sumthing terlintas kat mendula oblongata aku tadi yang menimbulkan pertanyaan disanubari.





pernah tak kita terasa hati atau kecik hati dengan kata-kata yang dikeluarkan oleh orang sekeliling kita? aku rasa ramai je kot yang pernah rasa benda ni kan...tak payah la agaknya aku nak explain more about this. just nak cakap je la, kadang-kadang bagi kita sesuatu benda yang kita cakap tu just for fun je pon tapi bagi sesetengah orang pulak, benda yang kita nak make fun tu la benda serius.


sebab tu la orang tua-tua dah awal-awal tinggalkan peribahasa terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. aku admit jugak la benda ni kan. kadang-kadang mulut kita ni kemain lancang ajer nak keluar haper benda pon, bukan sempat dah nak pikir pros and contra nya, main sedaaap mulut je kan. tu la pasal kadang-kadang kita kena pikior jugak before nak kata apa-apa pon. I mean, as a Malay kita sangat kaya budi dan bahasa. jangan la dok simply cakap aku kaya budi bahasa sedangkan in real life kau tu losserr langsung tak reti nak jaga hati ngan perasaan orang, keluarkan perkataan-perkataan yang tak sepatotnya.


so guys what are you waiting for? kemon la jom tingkatkan budi bahasa anda dari sekarang!


sekian, terima kasih.







TENKS FOR READING


LIKE ITU MAKSUDNYA SUKA

11 comments:

♥yaya budak suka embun♥ said...

la...awat ni?? pasaipa ??

syrupmasin said...

fuyoo..gile marah nih..sabar2 oke :)

Muslimah Optimis said...

ermmmmmmmm.. terasa dengan kak aima ka?? kak aima mintak maaf la kalo terasa dengan kata2 kak aima..uhuhu...

H Y D E said...

<--- agak teghasa di sini~

hadiee said...

sap kok klu bro. hehe. marah sapa ni? xkan la marah kt hadi? ish3. sabaq naa

Erin Azizan said...

@yaya_embun

saja la takdak pa aih....

Erin Azizan said...

@syrupmasin

gua chill ajo, takdo bendo pon

Erin Azizan said...

@MO

kak aima eh mana ada sorry la kalau terasa yerr,

Erin Azizan said...

@hyde

sorry terasa tapi seyes tak tuju kat sapa2 pon

Erin Azizan said...

@hadi

sila-sila isap la bnyk mana pon. tak marah kat sapa2 aih saja ja buat entry camni

Pakcu Sofi said...

kalau terlajak bas? errr